zondag 10 februari 2013

Rotterdam Art

Wat heerlijk: een stad die dagenlang in het teken van kunst staat. Met niet alleen de gevestigde galerieen, die op Art R'dam te vinden zijn, ook het alternatieve circuit krijgt ruim plek.
Wat ik mooi vond op Art R'dam waren bijvoorbeeld de tekeningen van Charlotte Schleiffert (linksboven) en de "nieuwe" schilderijen van Tjebbe Beekman (rechtsboven), die zich nu blijkbaar meer op het interieur richt.
Daarna via de brug naar het Warehouse. Het gezicht op water, torenflats en havengebouwen is ook al heel prikkelend, je waant je in een cosmopolitische stad als New York. In het Warehouse hangt meteen ook een heel andere sfeer: alternatief en geimproviseerd, maar ook daar vind je nog steeds heel goede galerieen en inspirerende kunst, zoals bijvoorbeeld linksonder Marjolein Landman, rechtonder Chantal Spit

.
Onze laatste stop was RAW ART. Op de eerste drie verdiepingen "gewone" galerieen met al dan niet bijzondere kunst, zoals een van mijn favorieten Marjolijn van den Assem (foto linksboven) en, voor mij nieuw, de Afrikaanse fotograaf Leone Raphael Agbodjelou (foto rechtsboven) uit Benin.
De vierde en vijfde verdieping stonden helemaal in het teken van China, met zowel Nederlandse kunstenaars met een link naar China als Chinese kunstenaars. En dat was letterlijk én figuurlijk het hoogtepunt. Het niveau van de kunst op deze verdieping deed niet onder voor het Arsenaal in Venetie, met dezelfde energie en hetzelfde gevoel van verwachting dat de Biennale altijd bij mij oproept.
Meteen bij binnenkomst een installatie van Eveline Visser "Chuang Tzu's Upperstation" (foto rechtsonder). Prachtig: een "huis" waar je met een beetje moeite doorheen kon lopen. En om nog een paar namen te noemen: de video ShanShui van Geert Mul (rechtsonder) vond ik adembenemend, evenals het miniatuurstadje Cao Chang Di van Tracey Shelling. En dat is nog maar een greep uit het gigantische aanbod.
Mijn complimenten aan Rotterdam, wat een dynamiek, wat een inspiratie, wat een energie hangt er (daar kan A'dam niet aan tippen!). Ik ben helemaal opgeladen teruggekomen en wil volgend jaar eigenlijk een heel weekend om écht alles te zien.




1 opmerking:

Unknown zei

ha Ellen, wat leuk om te lezen!
Volgend jaar beslist 2 dagen.
Ga je blog volgen, dan blijf ik ook n beetje op de hoogte ;-)
XWinja