zondag 29 september 2019

Vishal Haarlem


Luuk Wilmering
David Claerbout

In de Vishal in Haarlem zijn weer een paar interessante werken te zien, zoals fotocollages in de serie The Seasons van Luuk Wilmering en de video Homeless Cat van David Claerbout. Loop er gewoon even binnen.

Art on paper

Jelte van Lente

Gustavo Diaz Sosa

Sarah van der Pols

Aline Thomassen

Toon Teeken

Berend Strik

Barbara Broekman

Merina Beekman
De fijnste beurs van het jaar: Art on paper in de Zuiveringshal van de Westergasfabriek in Amsterdam. Lekker ruim opgezet, niet te groot en veel hoogwaardig werk. Echt genieten. 
Kunst op papier is een ruim begrip. Het kan een tekening of schildering op papier zijn, maar ook een sculptuur van papier of een collage. Een kleine selectie hierboven.
artonpaperamsterdam.nl

dinsdag 24 september 2019

Gijs Frieling

Marc Mulders

Marc Mulders

Het uitzicht over de stad vanaf de torens
Na de Klim naar het licht op de Basiliek kathedrale (de kleine Bavo) in Haarlem de laatste nieuwe aanwinsten van kunst in de kerk bekeken, nl. van Marc Mulders en Gijs Frieling. Heel leuk dat deze kerk op die manier blijft vernieuwen. Nog t/m 27 oktober te beklimmen.
rkbavo.nl

Venetië #6

Sahand Hesamiyan (achterin schilderij van Nederlander Navid Nuur)


David en Goliath

Nazgol Ansarinia
Min of meer toevallig kwamen we terecht in het Conservatorium van Venetië waar een expo in het kader van de biënnale bleek te zijn: The spark is you: Parasol unit. Het was geweldig om het gebouw van binnen te mogen bekijken (je zult daar maar les krijgen!). Het meest interessante was een film over hoe mensen naar een werk van Carravaggio over David en Goliath kijken van Luca Bigazzi

Venetië #5






In Venetië kwamen we erachter dat er een expositie was van werk van Helen Frankenthaler in Palazzo Grimani, nl. Pittura Panorama. Ik vond het een buitenkans om haar werk in het echt te zien. Er waren veertien doeken, een beetje een overzicht in tijd. Heel fijn om mee te pikken. 
Later in het palazzo nog een rondje gemaakt door Domus, een expo over het paleis zelf, waarbij we stuitten op een kamer helemaal gevuld met beelden, een complete verrassing. T/m 17 november. 
palazzogrimani.org

Venetië #4

Ed Atkins

Ed Atkins

Ed Atkins

Ghana

Ghana

Ghana

Ghana El Anatsui

Echte vluchtelingenboot, Christoph Büchel


India

Mari Katayama
De volgende dag Het Arsenale met nog eens heel veel kunst. Mijn topper was Ed Atkins met een bijzondere installatie met kledingrekken vol kostuums, video's en muziek. Bizar en tegelijk heel voorstelbaar met zijn avatars en food experience. Verder was Ghana deze keer heel goed met een lange video over Afrika (aarde, vuur, water) en het koloniale verleden dat alles kapot heeft gemaakt, maar ook met schilderijen en foto's. Dit is maar een klein deel, maar het was heel interessant en beter dan de Giardini. T/m 24 november. 
labiennale.org

maandag 23 september 2019

Venetië #3







Voor ons een belevenis: we hadden tickets voor de opera Madama Butterfly van Puccini in het Teatro La Fenice in Venetië. Het theater is een ouderwetse bonbondoos met kroonluchters en mooie, maar vreselijk ongemakkelijke stoelen, maar de opera zelf was heel minimalistisch vormgegeven met kostuums in zachte pastelkleuren en kunstwerken van Mariko Mori. 

Venetië #2


Sun Yuan en Peng Yu

Sun Yuan en Peng Yu

Frida Orupabo

Ed Atkins

Michael Armitage

Njideka Akunyili Crosby

Christine en Margaret Wertheim

Jill Mulleady

Jon Rafman

Jon Rafman

Nederland:Iris Kensmil

België: Jos de Gruyter en Harald Thys 

Rusland: Alexander Sokurov, Alexander Shishkin-Hokusai
Rusland: Alexander Sokurov, Alexander Shishkin-Hokusai

Rusland: Alexander Sokurov, Alexander Shishkin-Hokusai

Polen: Roman Stanczak
Een greep uit het grote aanbod tijdens de Biënnale in Venetië. Het thema was dit jaar May you live in interesting times, wat door velen werd opgevat als een (sombere) blik op de toekomst met video's over de verwoesting van de aarde en de natuur, robots en ongelijkheid in de wereld. 
Een hoogtepunt in de Giardini vonden wij de installatie van Rusland, beetje bombastisch misschien met een quote uit de bijbel, maar zeer indrukwekkend. De robot van Sun Yuan en Peng Yu, die 'bloed' opruimt en weer uitspuit was fascinerend. Het paviljoen van België was grappig met allemaal bewegende poppen, al was het vast niet grappig bedoeld. Wat wel......?????
De Nederlandse inzending van Iris Kensmil temidden van Mondriaanachtige achtergronden kon ik niet waarderen. T/m 24 november.
labiennale.org