zaterdag 29 december 2018
Steef's Operette Uurtje
De onovertroffen Steef de Jong was weer in zijn element in de voorstelling Steef's Operette Uurtje, gebaseerd op Offenbachs Orphée aux Enfers. Ik had een groot deel al een keer eerder gezien, maar dat geeft niet. Je raakt niet uitgekeken op de kartonnen decorstukken en vondsten van Steef en Nina Vreeken. Dit was het einde van de tournee, in De Toneelschuur in Haarlem.
grootsenmeeslepend.nl
vrijdag 21 december 2018
Westfries Museum
Dennis A-Tjak |
Dennis A-Tjak |
Dennis A-Tjak |
Rariteitenkabinet |
Rariteitenkabinet |
Rariteitenkabinet |
Schilderijencollectie |
Schilderijencollectie |
Stijlkamer |
Knipselwerk |
Maar de vaste collectie van het museum bleek een grote verrassing. Er waren verschillende stijlkamers, stuk voor stuk heel rijk ingericht. En daarnaast veel schilderijen, knipsel- en zilverwerk en een paar kostuums. Het hoogtepunt voor mij was wel het rariteitenkabinet met allerlei bizarre vondsten.
Als leuk extraatje mochten we ook nog de virtual reality tour (met bril op!) doen door Hoorn in de Gouden Eeuw en de reis rond Kaap Hoorn ervaren. Erg leuk!
wfm.nl
zondag 16 december 2018
Kleurenfotografie voor 1918
In de Wereld in Kleur de eerste kleurenfoto's die in opdracht van de rijke Franse bankier Albert Kahn en de Russche tsaar overal ter wereld gemaakt zijn om allerlei volken vast te leggen. Kahn beoogde hiermee de wereldvrede te bevorderen! Bijzondere foto's uit een voorbije eeuw. Het proces van de autochromen werd maar heel summier uitgelegd en is me nog steeds niet duidelijk. Dat was jammer. Nog te zien in het Allard Pierson Museum in Amsterdam t/m 6 januari 2019.
allardpiersonmuseum.nl
woensdag 12 december 2018
Shirin Neshat
In het GEM in Den Haag is Poetry in Motion te zien, een expositie van Shirin Neshat, de van oorsprong Iranese foto- en filmkunstenares. Haar roots zijn duidelijk te zien in de onderwerpen die ze kiest en in de inhoud van haar video's, die vaak iets te maken hebben met oude Perzische gedichten of de Iraanse literatuur. Eigenlijk gaan ze altijd over de vrouw in de islamitische samenleving. Maar bovenal is haar werk gewoon prachtig, niet in het minst door het gebruik van kalligrafie. In Den Haag zijn vier video's en een aantal fotowerken te zien. T/m 17 februari 2019.
gem-online.nl
Gemeentemuseum Den Haag
Nadat we het GEM bezocht hadden, hebben we 'even' in het Gemeentemuseum rondgekeken. Daar was o.a. een tentoonstelling van Ad Gerritsen (zie boven). De schilderijen, voornamelijk van mensen, ogen heel vrolijk en kleurrijk, maar ze verhullen een andere waarheid: die van outsiders, daklozen, patiënten en verslaafden. T/m 17 maart 2019.
Aansluitend op Shirin Neshat wordt in Glans en Geluk kunst uit de wereld van de islam getoond (zie onder). Mooi, maar niet opwindend tenzij je veel van tegels, kommen, oude prenten en muziekinstrumenten houdt. T/m 3 maart 2019.
Femmes fatales gaat over sterke vrouwen in de mode (zie onder). Die waren er ondanks de mannelijke dominantie toch heel veel. Ook hier weer: mooi, maar niet om helemaal van uit je dak te gaan. T/m 24 maart 2019.
gemeentemuseum.nl
Klederdrachten gefotografeerd
Het Wilde Oog fotografeerde Spakenburgse en Scheveningse vrouwen in klederdracht in musea. Ik was er erg benieuwd naar en nu waren ze in de Centrale Bibliotheek in Den Haag te zien. Ten eerste wisten ze bij de receptie van niks (!), wat me achteraf ook niet verbaasde. Het viel zwaar tegen. Gewild 'moderne' foto's zonder veel aandacht voor de klederdracht. Nog t/m 1 januari 2019.
See all this Space
Jorge Mañes-Rubio |
Laurence Aëgerter |
See all This, het tijdschrift van de verzamelde musea in Nederland, hield afgelopen weekend open huis op hun redactieadres in Haarlem (prachtig huis op een prachtige lokatie trouwens!). Maar daarnaast was er aandacht voor kunst: in de keuken, in de slaapkamers en op zolder. En veel design, dat ook te koop was. Heel mooi en smaakvol gedaan allemaal.
seeallthis.nl
dinsdag 4 december 2018
Raquel van Haver
De aanleiding om naar Het Stedelijk Museum in Amsterdam te gaan was de tentoonstelling van Raquel van Haver. We hadden al eerder werk van haar gezien in Dordrecht en vonden het heel intrigerend. Zo ook de schilderijen en fotocollages die in Amsterdam te zien zijn. Raquel van Haver werkt met eigengemaakte verf, jute, kralen, gips, sigarettenpeuken en meer, dat alles heel dik opgebracht op een ondergrond. Ze boetseert als het ware het schilderij. Dit is goed voor kunstwerken met een heel eigen karakter. Niet bepaald een vrolijke wereld, deze achterbuurten van over de hele wereld. Toch heel inspirerend om te bekijken. T/m 7 april 2019.
Verder (zie onder) was er een expo over de zestiger jaren in Amsterdam (boring), Lily van der Stokker (braak), Metahaven: Earth (waar gáát dit over), Freedom of movement (vluchtelingenproplematiek) en aankopen, waarvan Erik van Lieshout nog de leukste was.
stedelijk.nl
Erik van Lieshout |
Lily van der Stokker |
Metahaven |
Freedom of movement |
Abonneren op:
Posts (Atom)