woensdag 30 november 2016

Wedstrijd De Kantfabriek

Tweeluik Love, lace & flowers

Detail



Vandaag mijn tweeluik voor de wedstrijd van De Kantfabriek ingezonden: Love, lace & flowers, samen 150 x 220 cm, acrylverf en houtskool op papier. De opdracht was de borduurpatronen te gebruiken die zij gaan tentoonstellen. Sowieso een gegeven dat mij erg aansprak vanuit mijn dessin- en borduurverleden. Ik vind dat ik er aardig uitgekomen ben en ben benieuwd of ik geselecteerd wordt voor de expositie volgend jaar. Fingers crossed!

Hohe Messe van Bach


Afgelopen zaterdag de Hoge Messe van J.S. Bach bijgewoond in de sfeervolle Cultuurkoepel in Heiloo. Uitgevoerd door het kamerkoor Sine Nomine (waarom zonder naam?), barokensemble Accademia Amsterdam en vier solisten. Prachtige muziek, die me helemaal terugvoert naar mijn katholieke jeugd. Beetje lang, maar dat leek me vooral voor de orkestleden en dirigent heel vermoeiend. 

zondag 20 november 2016

De Warme Winkel


 
De Warme Winkel speelde De Warme Winkel in de Toneelschuur in Haarlem. Na alle lovende recensies had ik er veel van verwacht. Maar eigenlijk kwam het erop neer dat ze Café Müller van Pina Bausch in zijn geheel opvoerden met origineel decor en al. Dat deden ze trouwens niet onverdienstelijk. Vooral de stagiaire Sofie Porro danste bijzonder goed. De enige toevoeging van DWW bestond uit een totaal overbodige tekst over het Japanse sengu-ritueel én andere muziek. 
Maar het eerste uur van de voorstelling werd gemaakt door de drie stagiaires (zie foto boven) en was slaapverwekkend, totaal niet grappig (al kregen ze af en toe nog wel een grinnikje vanuit de zaal), kinderachtig en pretentieus. 'Weten jullie wel wie Pina Bausch is? Hebben jullie wel ooit van Damien Hirst gehoord?' En dat door een stel blagen van net twintig. 
Het lijkt een beetje of ze dachten bij DWW: "Wat moeten we nu eens gaan doen? Laten we Pina Bausch dansen. Ja, maar dat is niet genoeg... Laten we er dan een stuk aan vast breien waarin we doen alsof we het stuk niet mogen opvoeren, zodat het lijkt alsof we ook nog wat van onszelf toevoegen." Tenenkrommend slecht! Maar ga het vooral zien en oordeel zelf. 

woensdag 16 november 2016

Alice Neel, Gemeentemuseum Den Haag





Na een documentaire op tv over schilderes Alice Neel wilde ik haar werk wel graag 'in het echt' zien. In het Gemeentemuseum in Den Haag is een grote overzichtstentoonstelling van haar schilderijen. De portretten die ze heeft gemaakt zijn intrigerend, je kunt er lang naar blijven kijken. Hoewel op het eerste gezicht simpel en direct geschilderd, hebben ze toch een tweede laag, de interactie van schilder en model vermoed ik. Ze wordt niet voor niets schilderes van de ziel genoemd. Echt zo'n expositie waar je je even in kunt verliezen. T/m 12 februari 2017. 
Daarnaast vielen we voor ons een beetje onverwacht in nóg een mooie tentoonstelling in het Gemeentemuseum, nl. Van Rodin tot Bourgeois, sculptuur in de 20ste eeuw. Alle groten zijn aanwezig, heel mooi tentoongesteld ook. Een aanrader! T/m 22 januari 2017.
gemeentemuseum.nl


Zadkin

Marino Marini

Medardo Rosso


Rodin


James Turrell in Kijkduin


Eindelijk een wens waar gemaakt: het kunstwerk het Hemels Gewelf van James Turrell bezocht in Kijkduin. In het midden van een met gras begroeide aarden wal, in een ellipsvormige kom, staan twee banken waar je op kunt gaan liggen en de hemel bekijken, die zo een gewelf vormt. Alsof je naar een 3D-schilderij van de lucht kijkt. Even verderop staat eenzelfde bank op de top van het duin, waarbij je weer een ander panorama ziet met zee en duinen. Heel indrukwekkend.

Ultimo Tango



Mooie tangofilm/documentaire waarin een vrouw van 80 en een man van 83, die levenslang hun liefde voor de tango deelden, hun verhaal vertellen. Deels als een soort interviews, deels geïllustreerd door jonge dansers. Jammer dat het heel erg om de show-tango gaat maar toch wel bijzonder. Ultimo Tango was te zien in de Toneelschuur in Haarlem met tangosalon na in het café.

woensdag 9 november 2016

Yinka Shonibare






Paradise Beyond is een solo-expositie van Yinka Shonibare in het Gemeentemuseum in Helmond. De Afrikaanse Vlisco-dessins zijn voor hem de basis geworden van zijn oeuvre.  Hij is een fantasierijke alleskunner: kostuums, video, dans, fotografie, collages/tekeningen, installaties. Allemaal even vrolijk om te zien, maar met een duidelijk politieke ondertoon. En in Helmond zie je een prachtig overzicht. T/m 18 maart 2017. 
gemeentemuseumhelmond.nl

Vlisco Helmond





Naast de tentoonstelling van Yinka Shonibare Vlisco 1:1, een overzicht van de stoffen die Vlisco maakte voor de Afrikaanse markt: de beroemde waxprints. In eerste instantie geïnspireerd op Indonesische motieven, maar later met een heel eigen identiteit. Voor mij ook een déjà vue naar mijn tijd als stagière op de ontwerpafdeling van Vlisco. T/m 18 maart 2017. 
gemeentemuseumhelmond.nl

dinsdag 1 november 2016

Koningin tussen de schuifdeuren

Sam de Jongh

Tatiana Loginova

Trio Jazz en Joni


Voor de eerste keer in de Koninginnebuurt (ruim geïnterpreteerd) in Haarlem: Koningin tussen de schuifdeuren, optredens en tentoonstellingen bij mensen thuis. Wij begonnen met de schilderijen van Sam de Jongh en een optreden van Trio Jazz en Joni in Huize Boschwijk. Daarna in het Stadspaleis (wat een geweldig huis!) een fantastisch programma van broer en zus Nienke en Jan Wouter Oostenrijk met cross-over muziek. Nienke heeft een prachtige stem en vooral in hun laatste lied kwam de specialisatie van Jan Wouter, de arabische muziek, tot uitdrukking. Last but not least: een optreden van klassiek pianiste Tatiana Loginova met het Carnaval op. 9 van Schumann in het heel bijzondere theatertje van Kadens. Een belevenis!