zondag 25 september 2016

Filosofisch cabaret


Tim Fransen, een leuke cabaretier, die met zijn filosofische programma 'Het failliet van de moderne tijd' te zien en horen was in de Stadsschouwburg in Haarlem. Door zijn originele invalshoek, de filosofie, geeft hij een duidelijke meerwaarde aan de verhalen die hij vertelt. Grappig en intelligent. Echt een aanrader (maar niet zo makkelijk te reserveren, hij zat steeds vol). Ook een pluspuntje: de intrigerende getekende 'decors'.
timfransen.nl

zaterdag 24 september 2016



In het kader van de flamenco-biënnale volgend jaar was in het Concertgebouw in Amsterdam alvast een voorproefje te horen en te zien met het Concertgebouworkest, flamencozangeres Mayte Martin en danseres Vanessa Aibar. Heel bijzonder: klassieke muziek van Joaquín Turina (beetje een zootje in mijn ongeschoolde oren), twee stukken met Mayte Martin (heel mooi, al werd zij de eerste keer nogal overstemd door het orkest), een stuk van Mauricio Sotelo (modern en ook niet altijd even vlekkeloos, maar wél heel bijzonder met percussie en handgeklap door de orkestleden) en El amor brujo met zang en dans. De danseres bracht zeker wat leven in de brouwerij, maar ik vond het vaak té geëxalteerd.
Alles bij elkaar een hele belevenis, want het concertgebouw blijft voor mij heel speciaal, zeker omdat we deze keer op het balkon zaten en alles goed konden overzien.
Met leuke lezing vooraf van Stefan Brijs uit zijn Andalusisch Logboek.

donderdag 22 september 2016

Amsterdam Drawing

Ronald Cornelissen

Carlijn Mens

Sarah van der Pols
Natalia Ossef

Sebastian Hosu

Radenko Milak

Meindert Gozewijn Van Soest

Stefan Bleekrode aan het werk aan een van zijn minutieuze architectonische tekeningen.

De leukste beurs van het jaar: Amsterdam Drawing op het NDSM-terrein. Als altijd weer genieten van honderden tekeningen op papier in allerlei technieken. Veel buitenlandse belangstelling van galeries dit keer, had ik de indruk, maar ook de 'oude' bekenden. Bovenstaande kunstenaars zijn maar een greep, er is nog véél meer. T/m as zondag te zien. 
amsterdamdrawing.nl

Spakenburgse #1


Acryl- en spuitverf op papier, 150 x 105 cm.

Dreefexpositie Haarlem

Jenny Ymker

Itie Langeland
Barbara Broekman
In het Provinciehuis in Haarlem is nu de expositie Averechts te zien. Ter gelegenheid van de restauratie van de wandtapijten in Paviljoen Welgelegen is de Dreefexpo gewijd aan textiel in de ruimste zin van het woord. Op werkdagen te bezoeken t/m 28 oktober.   

maandag 5 september 2016

Museum Kranenburgh




In het inspirerende Museum Kranenbrugh in Bergen een expositie van Armando. De bekende grote zwart-wit schilderijen, maar vooral ook onbekendere, mooie tekeningen (zie boven).
Daarnaast nog drie exposities: de eigen collectie van Museum Kranenburgh, leden van Kunstenaarscentrum Bergen reageren op Constant en Siet Zuyderland, architectonische schilderijen. Allemaal best de moeite waar, evenals de prachtige beeldentuin met o.a. mooie installatie van wilgentenen van Sjoerd Buisman. T/m 18 september/27 november.
kranenburgh.nl


Kunstenaars reageren op Constant, Ludo Winkelman 

Siet Zuyderland

Diversen o.a. Henri Ten Holt rechtsonder, portret van Simeon.

Henk van den Idsert


Eerste Frans Hals Lezing

Peeckelhaering, Frans Hals
De saaiste lezing ooit in de afgelopen twintig jaar (en dat wil wat zeggen). Het verhaal van Eric Jan Sluijter, Frans Halsspecialist, bestond bijvoorbeeld uit een opsomming van de catalogi van de afgelopen 50 jaar. Dat alles m.b.v. interactieve media (lees een foldertje met afbeelding 1a, 1b etc) geïllustreerd. Na een vrolijk intermezzo van het Frans Halskwartet, een fictief verhaal met de handschoenen van 'lady with gloves' van Frans Hals als onderwerp door Gerdien Verschoor. Dat was wel mooi. Het leek me achteraf een soort  goedmakertje voor de vrienden van het Frans Halsmuseum voor hun financieel bijdrage. Het was de 8,50 euro voor een 'buitenstaander' niet echt waard.

Klederdracht Museum






Het Klederdracht Museum in Amsterdam is een nieuw, vrij klein, maar heel verfrissend museum (als je van klederdracht, borduren en handwerk houdt). Alle belangrijke Nederlandse klederdrachten zijn vertegenwoordigd: Volendam, Marken, Hindeloopen, Spakenburg, Zeeland en Staphorst. Alles smaakvol en modern gepresenteerd (wat wel een kunst is bij een oubollig onderwerp), elke ruimte geschilderd in iets wat typisch is voor de betreffende klederdracht. Compleet met fijne app voor de rondleiding. Allemaal gaan, want het is heel leuk!
dutchcostumemuseum.com

Stedelijk Museum Amsterdam

Dream out loud

Dream out loud

Avery Singer

Jörg Immendorf

A.R. Penck

Aanleiding om naar Het Stedelijk Amsterdam te gaan was de tentoonstelling Dream out Loud. Designers die dromen over een betere wereld. Hmm... niet echt heel spectaculair en bovendien vreselijk irritant met lange lappen tekst op borden, die ook nog  eens ver van de ontwerpen af hingen. T/m 1 januari 2017.
Tweede kans met Avery Singer. Op de website zag het het er intrigerend uit, van dichtbij een stuk minder. Op de computer gemaakte 'ontwerpen', uitgevoerd met airbrush in kubistische vormen.T/m 2 oktober.
Toen nog maar even naar de keuze van Rudi Fuchs. Dat was eigenlijk het leukste: een feest der herkenning met grote namen als Baselitz, Tracey Emin, A.R. Penck, Bruce Nauman, Jörg Immendorf en vele anderen. Ik verlangde terug naar de exposities in die tijd die 'je gezien moest hebben'!. T/m 2 oktober.
stedelijk.nl